كارت امتيازي متوازن = استراتژيي اثربخش+ عمليات كارا + بهبود عملكرد+يادگيري سازماني
دلايل مقبوليت روبه رشد كارت امتيازي متوازن را مي توان در موارد زيرجستجو كرد:
1- سيستم مديريتي كارت امتيازي متوازن تنها چارچوب موجود در دنيا است كه قادر است استراتژي ها را با عملكرد و بودجه تلفيق نمايد. به همين دليل است كه طي گزارشي كه سازمان توسعه همكاريهاي اقتصادي (OECD) در سال 2007 از وضيعت سيستم هاي ارزيابي و مديريت عملكرد و بودجه ريزي عملياتي در دنيا منتشر ساخت سيستم مديريتي كارت امتيازي متوازن را جامع ترين سيستم موجود جهت استقرار نظام ارزيابي مديريت عملكرد معرفي كرد.
2- كارت امتيازي متوازن يك سيستم ارزيابي و اندازه گيري عملكرد فراتر و جامع تر از سيستم هاي اندازه گيري مالي ارائه مي كند. در اين روش، علاوه بر شاخص هاي مالي، وضعيت سازمان با شاخص هاي سه منظر ديگر، در يك رابطه علي- معلولي، سنجش مي شوند. عملكرد مالي به رضايت يا عدم رضايت مشتريان وابسته است. رضايت و عدم رضايت مشتريان نتيجه كارآيي، بازده و كيفيت فرايندهاي سازمان است. چگونگي انجام فرايندها نيز به كيفيت نيروي انساني، انگيزه ها و اختيار عمل آنان و نيز سيستم هاي اطلاعاتي بستگي دارد. در واقع، كارت امتيازي متوازن بين اجزاي مختلف سازمان يك ارتباط علي و معلولي برقرار مي كند و به سازمان به مثابه يك پيكر واحد و يكپارچه مي نگرد.
3- كارت امتيازي متوازن قادر است استراتژي را به اهداف و برنامه هاي اجرايي و عملياتي مشخص در چهار منظر متصل نمايد. تبديل جهت گيري هاي استراتژيك به اهداف و برنامه هاي مشخص از يك سو و برقراري يك سيستم اندازه گيري، جهت كنترل چگونگي تحقق اهداف و پيشرفت برنامه ها از سوي ديگر، جذابيت و كاربرد كارت امتيازي متوازن را افزايش داده است.
4- كارت امتيازي متوازن انتظارات مديريت از حوزه هاي مختلف سازمان را به طور هماهنگ و همسو با چشم انداز و استراتژي منتقل مي كند. بنابراين مديران مي توانند انتظارات و اهداف سازمان از واحدهاي مختلف را به طور شفاف و همسو با چشم انداز و استراتژي سازمان تعيين و به مديران و مسئولان قسمت هاي مختلف منتقل نمايند.